Friday, May 30, 2008

Baju Kurung Sekolah Oh Baju Kurung ...

Tidak dapat dinafikan memang baju kurung yang berwarna putih itu mempunyai daya tarikan. Kalau yang memakainya bertudung labuh, tidak menjadi masalah besar... Kalau yang tanpa tudung .... alahai...


Student dulu :

Pada tahun 70an dan 80an mereka yang pakai baju kurung akan wear it decently – mostly bersinglet (camisole) lagi. Hatta muslim Melayu yang ala rugged tak nak pakai baju kurung, masih pakai skirt sbb tak nak cemarkan kemuliaan pada pemakai baju kurung. ……… (macam sayalah … almaklum jahillah masa tu……)

Pakaian amat sinonim dengan agama. Non-muslim dulu takut nak pakai baju kurung.

Student sekarang :

But now student lebih cerdik tapi baik / alim tak pasti. Mereka kurang memakai baju biru ‘pinafore’ (bertutup didepan dan dibelakang). They see something else by wearing baju kurung. Banyak exposurelah….At the same time non-muslim lihat perangai muslim tiada beza dengan mereka.

Sekarang tiada ‘izzah’ lagi bagi student yang memakai baju kurung.

Saya setuju sangat kalau warna lain daripada putih digunakan sebagai baju kurung sekolah.

Perlu diingat juga isteri-isteri pemimpin kerajaan juga mesti berpakaian sopan. Satu ketika dulu dalam akhbar The Star, isteri Pak Lah juga telah dilihat memakai baju kurang sopan walaupun bukan baju kurung. Kalau x silap saya dalam aktiviti menanam pokok. ‘VALLEYS CAN BE SEEN’

AWAS ANDA SEDANG DIPERHATIKAN !!!

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)